Vissza a főoldalra

Az első luxus parfüméria

parfümbőrápolásborotválkozássmink
Parfüm & luxus hírlevél

Segítség a parfüm kiválasztásához

A parfümök kategorizálása meglehetősen szubjektív feladat. Az általunk használt illatcsaládok csupán praktikus támpontot kívánnak nyújtani a parfümök lenyűgözően komplex világában való tájékozódáshoz.

Alkalom és évszak szerint

Összetevő szerint

Kérjük vegye figyelembe, hogy a kijelölt összetevő nem feltétlenül jelenik meg hangsúlyosan a kompozícióban.

Illatcsaládok

Friss: citrusos, zöldes, tengeri

Friss: citrusos, zöldes, tengeri

A friss illatok könnyűek, tiszták és pezsdítőek. Friss citrusoktól (bergamott, citrom, lime, grépfrút) és zöld jegyektől (frissen vágott fű, ibolyalevél) pezsegnek. Ide tartoznak azok az alkotások is, melyek a tengert vagy a reggeli friss harmatot idézik.

Virágos: rózsa, jázmin és társai

Virágos: rózsa, jázmin és társai

E családba számtalan alkotás tartozik a több virágból álló, pazar csokroktól (bouquet) kezdve az egyetlen virágon alapuló kompozícióikig. A parfümőrök itt szabadjára engedhetik fantáziájukat, a testes virágokat gyakran zöldes, szikrázást adó aldehides, gyümölcsös vagy fűszeres jelleggel gazdagítják.

Keleties: tömjén, vanília, mósusz

Keleties: tömjén, vanília, mósusz

Meleg hatású, erőteljes, érzéki parfümök. Gazdagságuk olyan alkotóelemeknek köszönhető, mint az ámbra, a mósusz, a tömjén, a mirha, a fahéj, a szegfűszeg, a szerecsendió és a vanília, amihez gyakran opulens virág (orchidea, rózsa), állatias vagy dohányos jegy társul.

Aromás: fűszerek, gyógynövények

Aromás: fűszerek, gyógynövények

Egy vagy több fűszeren, gyógynövényen – mint például zsályán vagy rozmaringon – alapuló akkordok jellemzik. Gyakran tartalmaznak citrusokat, levendulát, gyömbért. Az ide sorolandó, tipikusan férfias fougere („páfrány”) parfümök fő jellemzője levendula és kumarin gyógynövényes-zöldes kettőse. Bár illatra a páfrányhoz nincs köze, a név rajta ragadt.

Fás: vetiver, cédrus, ciprusos

Fás: vetiver, cédrus, ciprusos

A fás illatok többnyire száraz hatásúak, olyan jegyek a meghatározó alkotóelemeik, mint a szantálfa, a pacsuli, a cédrus, és az egyik kedvenc férfias komponens, a vetiver. Az ide sorolható friss, kesernyés hatású ciprusos illatok szerkezetét alapvetően a bergamott-labdanum-tölgymoha hármasa képezi.

Gourmand: ehető, gyümölcsös

Gourmand: ehető, gyümölcsös

Viszonylag fiatal illatcsalád, amelyek fő elemeit „ehető” vagy épp „iható” (pl. abszint) jegyek alkotják. Legnépszerűbbek a gyümölcsös parfümök, melyek 1995 óta terjedtek el. Általában virágos a szívük, de a gyümölcsök – barack, málna, alma, banán, ananász – erőteljesen érezhetők. A kifejezetten édes, gyakran vaníliás, vattacukros hatású illatok is ide tartoznak.

Különleges: oud, bőr, púder

Különleges: oud, bőr, púder

Különleges, a fő kategóriákba nehezen sorolható, mégis jellegzetes és keresett illatok tartoznak ide. Az agarfa hihetetlenül értékes olaja, a misztikus oud, a füstös, édes dohány, a bőr és a púder nosztalgikus illata mind megtalálható ebben a kategóriában.

Creo Interactive Media Studio