Vissza a főoldalra

Az első luxus parfüméria

parfümbőrápolásborotválkozássmink
Parfüm & luxus hírlevél
escentric molecules Vissza az előző oldalra
Az első dolog, amit az escentric molecules-szal kapcsolatban le kell szögeznünk, hogy nem parfüm… Azaz, nem a hagyományos értelemben vett parfüm. Sokkal inkább hívhatnánk hatásnak vagy aurának. Misztikusnak hangzik, de egy olyan produktummal állunk szemben, ami valóban különlegeset ígér és azt is nyújt, bármilyen hihetetlennek hangzik. Egy londoni kultmárka, mely újraírta, amit a parfümökről gondolunk.

          

Az escentric molecules először meglep, aztán megbabonáz. Először is, felfújva a bőrre, általában nem érezünk semmit. És később se biztosan. Azonban mégis sorban fogjuk kapni a dicséreteket, észrevételeket másoktól, hogy milyen isteni illatunk van. Feromonszerű hatást gyakorol a körülöttünk lévő emberekre. Aztán később talán a mi orrunkat is megcsapja a melengetően érzéki, puha fás illat. De ahogy megtörténik, úgy válik éteri megfoghatatlanságával ismét köddé… Soha nem tolakodó, sohasem túl sok. A titok egy kivételes tulajdonságokkal bíró alapanyag. Az escentric molecules nemzetközi rajongótábora ódákat tudna zengeni e „hatásról”, hogyan szólították le őket idegen emberek az utcán, arról érdeklődve, milyen parfümöt viselnek.

Az escentric molecules a londoni luxusáruház, a Harvey Nichols leggyorsabban fogyó parfümje. Bemutatkozása után szájról-szájra terjedt a híre, elkapkodták, és pillanatok alatt, szokatlan módon 600 fős várólista alakult ki, ami a szépségrészleg vezetését is meglepte. Interjúk során tett nyilatkozataik alapján rajongói közé tartozik Will Smith, Elton John, Christina Aguilera, Naomi Campbell és Kate Moss. E kultmárka érkezett most meg Magyarországra.

Az escentric molecules szellemi atyja Geza Schoen, a radikalizmusáról és szokatlan megközelítéséről híres parfümőr. Egy vele készült interjú során a Molecule 01-ről a következőt nyilatkozta: „Amikor a 90-es években elkezdtem dolgozni ezzel az alapanyaggal, odaadtam kipróbálásra egy barátomnak. Elmentünk egy bárba a szülővárosomban, és csak néhány percbe került, hogy egy hölgy odajöjjön hozzánk, és megkérdezze, hogy mi az, aminek ilyen finom illata van. Azóta tisztában vagyok vele, hogy ez egy speciális dolog. Megmutattam a Dieselnek is, akkoriban nekik dolgoztam, de még ők is úgy gondolták, hogy sok nekik…”* Az interjú során azt is gyorsan hozzáteszi, hogy nem feromonról van szó, inkább egyfajta hasonló hatásról és hogy „lehetetlen az illatot nem szeretni”. A 01-es sorozat kifejlesztése öt teljes évet igényelt.

Az illat két verzióban érkezik: az escentric 01 rózsaszín borsot, zöldcitrom-héjat és tömjént tartalmaz, valamint nagy arányban azt a különleges alapanyagot, ami a kompozíció lelkét adja. A molecule 01 radikálisabb: csak és kizárólag a különleges alapanyagot tartalmazza páratlan töménységben (65%). Hatása rendkívüli: mintha a bőrünknek mérhetetlenül vonzó, megragadhatatlan kipárolgása lenne. Figyelem: a Molecule 01 csak bőrön érződik, papírra kifújva nem.

         

A lázadó szellemű parfümőr, Geza Schoen a következőképp nyilatkozik alkotásáról: „Az escentric01 tökéletes kiegészítő olyasvalakinek, aki szereti a friss és fás illatjegyeket, az édeset és virágosat nem – különösen szexi és érzéki. Ez az illat minden olyan jellemzővel rendelkezik, amit szeretek egy parfümben: friss kezdet, könnyű viselet, nem aquás, nincs alakja, formája, nem édes és soha nem sok. Nem fogsz mások agyára menni az illatoddal, hanem közelebb akarnak kerülni hozzád, és azonnal levetkőztetni. Valami különös oknál fogva így működik. Könnyed, mégis nagyon kifinomult – roppant addiktív…”

Részlet egy interjúból (cafleurebon.com):
Kérdés: Miben különbözik az Escentric a Molecule testvérétől?
Geza Schoen: Ez egyszerű: a Molecule egykomponensű, azoknak készült, akik jobban szeretik a finom testillat vagy illat fogalmát, de ódzkodnak egy komplex parfüm viselésétől. A Molecule 01 egy bámulatosan vonzó alkotásnak bizonyult, amit viselve meg fognak állítani az utcán. Akik jobban szeretnének megközelítésében a parfümhöz közelebb álló produktumot, azok az Escentric-t használják, amiben erősen jelen van a Molecule, azonban más alkotóelemek is beleolvadnak a központi alapanyagba, egyedi kompozíciót hozva létre.

Mathew Alexander mesterfodrász: „Minden szinten teljesen lenyűgöző. Bárcsak mindig kapnék egy fontot, amikor egy idegen megállít, és megkérdezi, milyen illat van rajtam…”
 
Charlie Porter, GQ Magazine UK: „A Molecule 01 az Egyesült Királyságban már kultstátusznak örvend: egykomponensű illat, mely szó szerint elcsavarja a fejeket.”

Harper's Bazaar UK: "Aki valami gyönyörűre és távolról sem középszerűre vágyik, valódi különlegességre lelhet benne. Az Escentric 01 egyedi, feromonszerű molekulát tartalmaz, ami valóban hatást gyakorol a körülöttünk lévőkre."

ELLE USA: "Van valami új a levegőben, de nehéz „elkapni”. Az Escentric Molecules, a berlini parfümőr, Geza Schoen és a londoni Jeff Lounds niche márkája a tudomány segítéségével babonázza meg szaglószervünket: két kultikus illattal, az Escentric 01 és a Molecule 01-gyel… Kate Moss, Dita von Teese és Elton John is kovalens kötésbe került velük. Június 1-től pedig a Bergdorf Goodman lesz az a luxusáruház, ahol rálelhetünk…"

Egy hosszabb, jellemző történet egy tapasztalt parfümrajongótól:
„Körülbelül két évvel ezelőtt kipróbáltam az Escentric Molecule 01-t. Érdekesnek találtam a koncepciót és a csomagolást. Megszagoltam, és csak annyit kérdeztem „ez mii?”, majd otthagytam, ahol volt. Tekerjünk előre az időben néhány hónapot. Épp tettem-vettem a cégemben, amikor elhaladt előttem egy kedves hölgy, külsőre semmi különös. De ahogy elhaladt előttem a legcsodálatosabb, mósuszos-fás, ÉRZÉKI illatot éreztem. Nem akartam hinni az orromnak! Mély levegőt vettem, és a hölgyhöz fordultam: „Önnek fantasztikus illata van, milyen parfümöt visel?” „A fene egye meg, nem tudom mi is a neve pontosan. Valami molekula…”
Meghökkenve visszakérdeztem: „Molecule 01?”
Biztatóan mosolygott: „Igen, az az. Köszönöm a dicséretet! Pedig én nem is érzem már!”
Két héttel egy törékeny fiatal lányon éreztem ezt az észveszejtően érzéki illatot, és nagyjából a fenti párbeszéd ismétlődött meg…”

Lábjegyzet:
*Aki kiváncsi szakmailag is az Iso E Super mibenlétére: Geza Schoen a Chemistry & Biodiversity (Volume 5, Issue 6, June 2008) a szakmának kifejti mi is pontosan az Escentric 01 alapanyaga: izomerek speciális keveréke, mely bársonyos illatjegyek balettjaként fogható fel. Lényeges, hogy az általa az Escentric 01-ben és Molecule 01-ben alkalmazott elegy nem azonos a viszonylag olcsón beszerezhető kínai IsoE szintetikum-változattal (a független Octavian Coifan parfümőr magyarázata).

Tovább a parfüm-márkához - escentric molecules
 Küldje tovább ismerősének!  |   Nyomtatás
Creo Interactive Media Studio