Vissza a főoldalra

Az első luxus parfüméria

parfümbőrápolásborotválkozássmink
Parfüm & luxus hírlevél
Melyik fésűt vagy hajkefét válasszam? Vissza az előző oldalra

Alapvető tanácsok a haj ápolásához: a megfelelő hajkefe és fésű kiválasztása

Nagyjából 100 000 hajszál található a fejünkön. Mindegyik hajszál három rétegből áll: a külső réteg, a cuticula védi a belső két réteget. A külső réteget lemezkék alkotják, melyek egymást tetőcserép-szerűen fedik, a hajszál belsejének védelmét szolgálják. A lemezkéket a faggyúmirigyek által termelt olajos anyag vonja be, mely védi a hajszálat a károsító környezeti hatásoktól. A cuticula állapotától függ a haj fényessége. Minél szabályosabban fedik egymást a cuticula lemezkék, annál selymesebb és fényesebb a haj, mivel visszaveri a fényt. Amikor száraz, fénytelen, töredezett a haj, az a cuticula károsodásának következménye. A hajszálak erőssége viszont a hajgyökerek állapotának függvénye.
A genetika határozza meg az egyéni hajtípusunkat, azonban a hajunk állapota életünk során változik a kor, a környezet, a hőmérséklet, a lelkiállapotunk és a vegyszeres hajkezelések által.

Rendkívül fontos, hogy a megfelelő hajkefe és fésű használata, és – akárcsak magával a testtel – akkor tesszük a legjobbat, ha helyesen táplálkozunk, „eddzük” és védjük.

Fontos, hogy saját fésűnk, hajkefénk legyen, valamint elengedhetetlen, hogy mindenki rendszeresen tisztítsa a fésűt vagy hajkefét (a hajkeféknél ajánlott a PC 2 hajkefe tiszító és néha a melegvizes tisztítás)

Vékonyszálú haj

A vékonyszálú haj fő problémája, hogy a hajtőnek nincs tartása, ezért szorosan a fejbőrre lapul - ettől látszik kevesebbnek a haj. Sokan panaszkodnak arról, hogy a hajuk lelapul, gyenge, hiányzik belőle a tartás. Így nem képes frizurát készíteni belőle. A pozitív oldala viszont ennek az, hogy a haj sima és fényes – mégis nehéz belőle bármit kihozni.
A dúsabb hatás eléréséhez használjunk körkefét (LBR1 körkefe, NS04 körkefe, KS30 körkefe), vagy fésüljük hátra a hajat (21T bontó fésű). Fontos, hogy rendszeresen keféljük át a hajunkat, hogy egészséges legyen és ragyogó: ehhez puha vagy közepes keménységű vaddisznósörte hajkeféket használjunk, gumipárnával a kényelméért (Hölgyek: CSGL hajkefe, LS9D hajkefe, DA4S hajkefe | Férfiak: OS11 hajkefe)

Középvastag haj
Ez a legideálisabb hajtípus. Fényes, kiegyensúlyozott, nem szárad ki könnyen, könnyű rendben tartani és formázni. Bár a legtöbb hajkefe megfelel hozzá, a napi hajápolás kötelező részként mindig keféljük át közepes vagy kemény sörtéjű hajkefével. A legjobb eredmény elérése érdekében döntsük előre a fejünket, és tarkótól a hajvonalig, élvezzük a gyengéd fejmasszázst, amit a kefe biztosít (Hölgyek: CSFL hajkefe, NS07 hajkefe | Férfiak: OE1 hajkefe)

Vastagszálú haj
A vastagszálú haj akár kétszer vastagabb lehet a vékonyszálúnál, mégis legalább annyira trükkös a formázása, mint a vékonyszálúé. A hajszárítás akár kétszer annyi időt is igénybe vehet. Érdemes a nedvesség 80 %-kát megszárítani, mielőtt formázni kezdenénk (Woodyhog fa hajkefe, LBP1 lapkefe, AH3 lapkefe). A napi fésüléshez használjunk kifejezetten kemény kefét vagy olyat, melyben plusz nejlontüskék vannak. Ezek mélyebbre hatolnak, egészen a fejbőrig (Hölgyeknek: CSML hajkefe, NS01 hajkefe, NS02 hajkefe | Férfiaknak: OC2 hajkefe, MN11 hajkefe)

Vékonyszálú, ritkuló haj
A ritka haj a hajszálak számára vonatkozik – minél kevesebb hajszálunk van, annál ritkább a hajunk. A ritkuló haj különböző okok miatt alakul ki: öröklődés, kor, trauma, hormonális változások. A ritkuló hajat is érdemes kefével ápolni, sőt ez akár ténylegesen segíthet is a fejbőr és a hajhagymák aktivizálásával. A Kent számos hajkefét kínál „puha” jelzéssel, mely az ilyen hajra kifejezetten ajánlottak (Hölgyeknek: LS9D hajkefe, DA4S hajkefe | Férfiak: MS23D hajkefe, OS11 hajkefe).

Göndör haj
A göndör haj hajlamos gubancossá válni, töredezhet és könnyedén lehet száraz. A göndör hajat ezért ápolni kell, hogy ne legyen kezelhetetlenül gubancos. Ehhez használhatunk a hajmosás után használhatunk kibogozó lapkeféket (AH3 lapkefe), majd hagyjunk szabadlevegőn megszáradni a hajat (ha nem használunk hajegyenesítőt).
A göndör hajúaknak nagy segítség lehet a Woodyhog fa hajkefe is, melynek rózsafa fogai mint az emberi ujjak fésülik ki a legvastagabb fürtöket is.

Száraz haj
A nem megfelelően működő faggyúmirigyek, a napkárosodás, és durva vegyi anyagok gyakorta felelősek a száraz hajért – ami ellen a leghatékonyabb fegyver a sörtés hajkefe. A feladatunk egyszerűen annyi, hogy megtaláljuk a hajtípusúnkhoz leginkább illeszkedő kefét, és elkezdjük napi rendszerességgel használni. Ez stimulálni fogja a faggyúmirigyeket, aktivizálja őket, és a kiválasztódott olaj hidratálja a hajat és megvédi azt. A száraz haj sérülékeny – ezért különösen fontos, hogy a megfelelő hajkefét válasszuk.

Zsíros haj
A fiatalok esetében gyakran probléma a zsíros haj, és a csúnya arcbőr – ez ellen kell felvenniük a küzdelmet. A problémát a túlzott faggyútermelés okozza. A gyakori hajmosás nem árt – feltéve, hogy gyengéden bánunk a hajjal, amikor nedves. A vizes haj nyúlhat, ami miatt könnyebben töredezhet, ezért használjunk ritka fogú kibogozó fésűket (Woodyhog fa hajkefe, LBP1 lapkefe, AH3 lapkefe, 21T bontó fésű). Fontos, hogy arcból kisimítsuk a rá logó hajat, így az faggyú nem tömíti el a pórusokat, és nem okoz mitesszereket.

Töredező hajvégek
A töredezett hajvéget önálló problémaként térünk ki, bár valójában a száraz haj problémaköréhez tartoznak. A tricoptlosis vagy töredezett hajvégek akkor fordulnak elő, ha a hajszálak külső rétege a hajvégekről leválik – ez akkor a leggyakoribb, amikor a haj száraz. Az egyes hajszálak két-három szálra válnak szét, és ezen már nem lehet segíteni – arra kell összpontosítani tehát, hogy ezt megelőzzük. Soha ne használjunk sörtés hajkefét nedves hajon, mivel a víztől megduzzadt hajszálak sérülékenyek. Ilyenkor a ritkább fogú kefék vagy fésűk ajánlottak (Woodyhog fa hajkefe, AH3 lapkefe, Headhog hajkefe, 21T bontó fésű).
Továbbá ódzkodjunk a hajszárítástól, a hajegyenesítő vasaktól, és védjük hajunkat az erős napsugárzástól. Használjunk hajbalzsamot.

Statikus haj
A statikus elektromosság hétköznapi jelenség: azzal keletkezik, hogy két dolgot egymásnak dörzsölünk. Amikor fésülködünk, és utána a hajunk össze-vissza „száll”, nem nyugszik. A száraz levegő csak segít a statikus feltöltődésben. A legjobb, ha antisztatikus hajkeféket használunk (Woodyhog fa hajkefe, AS10 mini hajkefe), és hajkondicionálót. A hajkefére fújt kevés hajspray is segíthet.

További tippek:
Férfiaknak nedves haj formázásra és zselé mellé: hosszabb hajra: KFM1 | rövid hajra: KFM3
Nőknek nedves haj kifésüléséhez: Headhog, AirHedz AH3
Kifésülés, kibogozás: LBP1, Headhog, Woodyhog
Kssgyerekeknek és babáknak szuperpuha hajkefe: BA21
Fésű, ami mindig velünk lehet (táskában, zsebünkben): férfiaknak: 82T nőknek: NU19
Hajkefe a retikülbe: NS02, ST3, LR23, Arthedz | összecsukható: AS10 
Luxus hajkefe férfiaknak: hosszabb, sűrűbb hajhoz: MN11, OE1 | rövidebb, ritkuló hajhoz: MS23D, OS11
Luxus hajkefe nőknek: hosszabb, sűrűbb hajhoz: CSFL hajkefe rövidebb hajhoz: CSFS hajkefe

Válasszunk hajtípusunknak megfelelő kefét. Mindig bánjunk gyengéden a hajunkkal, ne csavargassuk, rángassuk. Csak kézzel megmunkált fésűket használjunk, melyek fogai simák és lekerekítettek, így nem sértik a hajszálakat és a fejbőrt (a Kent fésűk ilyenek). Aludjunk selyempárnán, hogy kevésbé gubancolódjon a hajunk, és viseljünk úszósapkát az erősen klórozott vizű uszodákban. A túlzott hajszárítás és festés a haj nagy ellenségei.

Kattintson! Cikk a természetes sörte csodájáról

Fontos linkek:
A teljes KENT hajkefe választék: KENT hajkefe
KENT sminkecset-kollekció: KENT sminkecset
KENT speciális fogkefék: KENT fogkefe
KENT bőrradírozó fürdőkefék: KENT fürdőkefe

A világ legszebb illatai: NEROLI online parfüméria

 Küldje tovább ismerősének!  |   Nyomtatás
Creo Interactive Media Studio